Milionat për servisim të veturave, ZAP kritikon qeverinë

Autori:Gazeta Fjala

Zyra e Kryeministrit të Kosovës Isa Mustafës, do të shpenzoj 90 mijë për servisim të automjeteve  të saj. Kjo është bërë e ditur nga publikimi i njoftimit për nënshkrimin e kontratës.

Megjithëse përmendet shuma e parashikuar për kontratë nuk jepen shumë detaje se sa vetura do t`i nënshtrohen servisimit dhe çfarë lloje të veturave janë. Në këtë kontratë shkruan shkurt  “Shërbime  të servisimit të automjeteve”.

Kontrata vlen për 36 muaj që i bie nga 30 mijë euro për çdo vit, shkruan Gazeta Fjala.

Muajin e fundit përveç kryeministrisë edhe institucionet tjera për këta tenderë nuk kanë dhënë shumë detaje. Lidhur me këtë çështje edhe Zyra e Auditorit të Përgjithshëm vitin e kaluar pati kritika.

Ajo kishte konstatuar se institucionet publike nuk menaxhojnë mirë me këta tenderë.

Komuna e Shtërpcës për servisimi për kohëzgjatjen 36 muaj ka dhënë tenderin në vlerën e 35 mijë euro. Kurse Spitali  i Përgjithshëm në Prizren  do të paguaj 29 mijë euro, për një 12 muaj, pa u dhënë detaje tjera.

Tenderët e muajit prill

Të rralla janë rastet kur institucionet tregojnë për numrin e veturave që do të servisohen ose specifikacionet tjera që lidhen me mirëmbajtjen e tyre, shkruan Gazeta Fjala.

Ministria e Financave, Ministria e Ambientit dhe Kuvendi në kontratat e fundit për servisim dhe mirëmbajtja e veturave kanë treguar llojet e automjeteve.

Për servisimin e Mercedes GJIP ML320 dhe Mercedes veturë C180, ministria e Financave do të harxhoj 51 mijë euro, për 36 muaj.

Ndërkohë që Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor ka treguar se një veturë e tyre do të servisohet duke specifikuar llojin e veturës që është BMË dhe se asaj gjithashtu do t`i ndërrohet edhe vaji dhe ndërrimin e pjesëve të reja.  Kjo do të kushtoj rreth 2 mijë euro.

Kuvendi i Kosovës, për mirëmbajtjen e e automjeteve Mercedes Benz ka ndarë 27 mijë euro për 3 vite, megjithëkëtë nuk dihet sa vetura.

Kritika nga ZAP

Zyra e Auditorit të Përgjithshëm vitin e kaluar ka publikuar një raport special lidhur me tenderët për servisimin e veturave zyrtare, në të cilin ka konstatuar se institucionet publike nuk menaxhojnë mirë me këta tenderë.

Auditimi për Mirëmbajtjen dhe Riparimin e Automjeteve është kryer në pesë institucione si

Policia e Kosovës, Dogana e Kosovës (Dogana), Administrata Tatimore e Kosovës (ATK), Këshilli Gjyqësor i Kosovës (KGJK),  dhe Ministria e Administratës Publike (MAP).

ZAP ka gjetur se asnjë nga organizatat buxhetore të audituara nuk e kishte bërë identifikimin dhe vlerësimin e nevojave bazuar në të dhënat e shpenzimeve aktuale nga vitet e mëparshme.

Sipas ZAP janë përdoruar procedura të ndryshme për të blerë artikuj të njëjtë, kishte konkurrencë të ulët dhe nganjëherë ishin aplikuar kritere të panevojshme.

“Shumica e kontratave nuk ishin ekonomike, çmime të ndryshme të furnizimit janë gjetur në Organizata buxhetore ndryshme për të njëjtin artikull dhe çmime më të larta në krahasim me çmimet e tregut. Mungesa e regjistrave, madje edhe në rastet kur ishin mbajtur, nuk ishin përdorur për ndonjë qëllim”, shkruan në raportin e ZAP të publikuar në muajin qershor.

ZAP bënë të ditur se në tre vite, 2011-2013 shpenzimet për këtë kategori në tërë sektorin publik ishin 15 milionë e 664 mijë e 172 euro.

Ndërsa në pesë Organizatat Buxhetore të audituara ishin 4 milionë e gjysmë euro.

Nuk përfillen rekomandimet e ZAP

Auditori Gjeneral për të shmangur gjetjet kishte dhënë disa rekomandime për Ministrinë e Financave.

Sipas ZAP Ministri i Financave duhet të konsiderojë që Agjencisë Qendrore të Prokurimit t’i jepet përgjegjësia e përgjithshme për prokurim të centralizuar për këto mirëmbajtje si dhe të siguroj që stafi i Agjencisë Qendrore të Prokurimit specializohet në hulumtimin e tregut vendas dhe atë ndërkombëtar.

“ Duhet të kryej analiza për alternativa të tilla si lizingu veçanërisht për Organizatat buxhetore me nevoja të vogla për automjete. Konsiderojë ndryshimin e UA nr.03/2008 aktual ose nxjerrjen e një udhëzim të ri me kërkesa shtesë për mbajtjen e të dhënave mbi shpenzimet. Sigurojë që Agjencia Qendrore e Prokurimit të bëjë një shabllon për shpenzimet e mirëmbajtjes dhe riparimit të automjeteve sipas llojit, sasisë dhe çmimit”, shkruan në rekomandimet e ZAP.

Gazeta ka kërkuar të dijë nga Ministria e Financave nëse ka marrë parasysh rekomandimet e auditorit dhe çfarë është ndërmarrë rreth tyre, mirëpo kjo ministri ende nuk ka treguar ani pse gazeta ka pritur disa ditë për përgjigje. /Gazeta Fjala/.

Vërejtje:

Ju keni të drejtë ta riprodhoni tekstin tonë, por me kusht që ta citoni burimin e Gazeta Fjala dhe kur ta publikoni shkrimin, ta integroni linkun e artikullit siç vijon: https://gazetafjala.com/analiza/milionat-per-servisim-te-veturave-zap-kritikon-qeverine/

Në të kundërtën, ne do të raportojmë tek organet kompetente si dhe pranë Facebook për shkelje të të drejtës autoriale, gjë që sanksionohet nga Facebook dhe mund të ketë pasoja të rënda për faqen tuaj Facebook. Ju faleminderit për vëmendjen si dhe bashkëpunimin.

Redaksia e Gazetës Fjala