Rritet shkalla e papunësisë

Autori:Gazeta Fjala

p_1523512973-7546297

Shkalla e papunësisë në Kosovë ka shënuar rritje. Derisa në vitin 2016 norma e papunësisë ishte 27.5 për qind, në vitin 2017 ishte 30.5 për qind.

Pra, krahasuar me vitin 2016, në vitin 2017 kemi rritje të shkallës së papunësisë me 3 për qind.

Me gjithë këtë normë të papunësisë, sipas Agjencisë së Statistikave të Kosovës (ASK), dy të tretat e popullsisë në vend janë të gatshëm për punë.

Sipas të dhënave të ASK-së, të publikuar në raportin “Anketa e Fuqisë Punëtore (AFP), viti 2017”, vetëm 42.8 për qind e personave të aftë për punë janë të përfshirë në fuqinë punëtore.

“Nga 42.8  për qind e popullsisë, që është ekonomikisht aktive, 30.5 për qind apo 156,583 persona janë të papunë. Kjo do të thotë se 69.5 për qind apo 357,095 e personave ekonomikisht aktivë janë të punësuar, duke krijuar një raport punësimi ndaj popullsisë, apo shkalla e punësimit, prej 29.8  për qind”, thuhet në raportin e ASK-së, shkruan Telegrafi.

Sipas këtij raporti, në Kosovë ka pasur 156,583 persona të grup-moshës 15-64 vjeç që ishin të papunë, 113,070 nga të cilët ishin meshkuj dhe 43,513 femra, ku shkalla e papunësisë ishte 30.5 për qind, më e lartë tek femrat me 36.6 për qind se sa te meshkuj.

Krahasuar me raportin e vitit 2016, në Kosovë ka pasur rritje të shkallës së pjesëmarrjes në fuqinë punëtore me 4.1 për qind, ku kjo rritje te meshkujt ishte 7 për qind, përderisa te femrat ishte vetëm 1.4 për qind.

Shkalla e papunësisë krahasuar me vitin 2016, rezulton të ketë shënuar rritje, veçanërisht tek të rinjtë apo grup-mosha 15-24 vjeç. Në vitin 2017, të rinjtë kishin dy herë më shumë gjasa të jenë të papunë krahasuar me të rriturit, përderisa rreth 52.7 për qind e popullsisë së re ishte e papunë. Të rinjtë e kësaj grup-moshe që ishin të papunë për vitin 2017 përbëjnë 27.4 për qind të të papunëve në papunësinë e përgjithshme.

Në baza gjinore, tregu i punës vazhdon të karakterizohet me një shkallë të lartë të papunësisë sidomos te femrat.

Në vitin 2017, shkalla e papunësisë te femrat ishte 36.6 për qind dhe 28.7 për qind tek meshkujt, përderisa sipas grup-moshave janë femrat e reja që kanë shkallën më të lartë të papunësisë me rreth 65.3 për qind. Përqindja e femrave të reja të papuna, grup-mosha 15-24 vjeç, në papunësinë e përgjithshme ishte 31.4 për qind në vitin 2017 dhe 23.8 për qind tek meshkujt me grup-moshën e njëjtë.

Në vitin 2017, të rinjtë në Kosovë, kishin gjasa dy herë më shumë të jenë të papunë krahasuar me të rriturit.

Edukimi ka përmirësuar perspektivat në tregun e punës në Kosovë.

Sipas ASK-së për vitin 2017, shkalla e papunësisë ishte më e lartë për personat e pashkolluar me rreth 59.7 për qind, ndërsa të gjithë ata që kishin të përfunduar arsimin universitar përbëjnë vetëm 19 për qind të të papunëve.

Mirëpo, në tregun e punë në Kosovë, shqetësues mbetet edhe karakteri afatgjatë i papunësisë.

Gjatë vitit 2017 është evidentuar një rritje e shkallës së papunësisë afatgjatë me 71.5 për qind, ku në vitin 2016 ishte 65.5 për qind.

94,815 të rinj të grup-moshës 15-24 gjatë vitit 2017 nuk ndiqnin shkollimin, nuk ishin të punësuar apo në trajnim dhe 31.4 për qind ishin femra, krahasuar me 23.8 për qind që ishin meshkuj.

Vërejtje:

Ju keni të drejtë ta riprodhoni tekstin tonë, por me kusht që ta citoni burimin e Gazeta Fjala dhe kur ta publikoni shkrimin, ta integroni linkun e artikullit siç vijon: http://gazetafjala.com/rritet-shkalla-e-papunesise/

Në të kundërtën, ne do të raportojmë tek organet kompetente si dhe pranë Facebook për shkelje të të drejtës autoriale, gjë që sanksionohet nga Facebook dhe mund të ketë pasoja të rënda për faqen tuaj Facebook. Ju faleminderit për vëmendjen si dhe bashkëpunimin.

Redaksia e Gazetës Fjala